top of page

Reisebrev fra Oman

Vi er nylig kommet hjem fra en spennende tur til Oman! For oss som kan kalle oss lommekjent i flere land i Afrika var Oman noe helt annet! Av Lonely Planet er Oman ranket som nr 7 på steder å besøke i 2022. Dette er Oman folket svært stolt av og opptatt av! Vi opplevde et land som ønsket oss velkommen! De ønsker å vise det flotte landet sitt for resten av verden!


Lyst til å oppleve Oman? Sjekk ut vår reise til Oman i mars 2023


Oman ligger på østsiden av den arabiske halvøya. Landet har hatt en enorm utvikling siste 60 årene siden oljen ble oppdaget samtidig som Sultan Qaboos tok over makten i landet. Dette har bygget opp det moderne livet i Oman, samtidig som folket har tatt vare på gamle tradisjoner.

Landet består av høye fjell, fjorder, strender og ørkenlandskap med enorme sanddyner. Alle bygninger er bygget i arabisk stil med samme fargetema. En fryd for øyet!


Hovedstaden Muscat er en av de aller eldste byene i Midt-Østen. Fra tidligere har Muscat vært en viktig havn for handelen mellom øst og vest.

Sultan Qaboos Grand Mosque var en gave til nasjonen fra Sultanen for å markere sitt 30. regjeringsår. Moskeen er bygget med moderne islamsk arkitektur på utsiden. Det persiske teppet i bønnehallen måler alene 70 meter med 60 meter bredt, noe som gjør det til det nest største håndlagede iranske teppet i verden. Det tok 600 kvinner fire år å veve. Lysekronen i samme rom er en opplevelse i seg selv. Den er en av de største i hele verden. Lysekronen er laget av både gull og krystaller, er 14 meter høy og veier 8,5 tonn.


Moskeen er åpen for turister hver dag mellom klokken 09-11 unntatt fredager. Inngang til moskeen er gratis.

Det er regler for bekledning ved besøk i moskeen. Menn må bruke lang bukse og overdel som dekker skuldre. Kvinner må bruke langermet overdel, og lang vid bukse/skjørt. Kvinner må også dekke til håret med et sjal. Ved behov kan en leie en kjortel/abaya/hijab ved inngangen.


Oman Royal Opera House ble bygget av de samme arkitektene som Grand Mosque, og er verdt et besøk bare for å beundre den harmoniske blandingen av marmor, tre og arabisk design.


Muttrah Souq, en av de eldste handelsplasser i den arabiske verden, er verdt et besøk når man er i Oman. Souqen er en labyrint av små, fargerike boder. Her kan en få kjøpt tepper, røkelse, sjal, krydder, antikviteter, vannpiper og gull. Pruting forventes og det er anbefalt å ha med kontanter, da det ofte blir dyrere å betale med kort.


Bait Al Subair, et lite kultursenter som viser Omanere sin kulturarv. Her er det utstilt bekledning, og ulike husartikler for de ulike folkegruppene i landet. Et nyttig og lærerikt besøk for å bli bedre kjent med Oman sin kultur.


fiskemarkedet blir den daglige fangsten levert til markedet ved soloppgang. Her er det mulighet for å kjøpe ferske reker og hai, og alle slags fiskesorter mellom dette. Eller bare oppleve pulsen på markedet.


Vi hadde en solnedgangs Dhowtur for å se Muscat fra sjøsiden. En fin avslappende sightseeing, der kapteinen overrasket med blinkende lys og sangen My Heart Will Go On, fra Titanic da vi ankom havnen igjen.
Wadi Shab, en oase med vann og vegetasjon, omgitt av høye fjell, ligger 1,5 timers kjøring utenfor Muscat. Dette er absolutt verdt turen! Turen starter med en liten båttur over elven, deretter en 45 minutters gangtur innover dalen. Etter hvert må en skifte til badetøy og fortsette turen svømmende. Til slutt måtte vi gjenneom en smal passasje, som for noen føltes alt for trangt og mørk. Men det var absolutt verdt det! Innenfor skjulte det seg en hule med en foss. De tøffeste klatret opp langs fossen og hoppet ut i kulpen.Bimma Sinkhole

Det lokale navnet på dette store vannfylte krateret er Hawiyyat Naj, som betyr noe sånt som "den dype brønnen av den fallende stjerne". I følge gammel lokal tro er det dype hullet skapt av en meteoritt som har truffet jorden. En lang og bratt trapp fører ned til vannet hvor en kan ta seg en svømmetur.


Nizwa er en by med ca. 85 000 innbyggere i Oman. Nizwa er den dominerende byen i det indre av Oman. Den var hovedstad på 500- og 600-tallet. Byen var i tidligere tider en viktig handelsby. Byen er hovedsete for Ibadi Islam. Vi spiste lunsj i denne byen og gikk på markedet før vi satte kursen mot ørkenen.
Siste natten vi hadde i Oman var i ørkenen. For en opplevelse! I Oman er det lov å campe fritt, så vi kjørte innover til vi fant et passende sted å campe. Her slo vi opp teltet og satte oss ned for å nyte solnedgangen. Stillheten var til å ta og føle på! Deilig! Måneskinnet var nok lys for oss etter at solen var gått ned. Vi våknet på natten av krafsing under teltet og kjente på frykten for at det var en skorpion. Neste morgen fant vi en stor bille under teltet som hadde strevd med å komme seg frem under teltduken.
Wadi Bani Khalid På vei hjem fra ørkenen stoppet vi innom en annen wadi, eller dal. Wadi Bani Khalid er en av de mest tilgjengelige wadiene med gode stier og flere badeplasser med smaragdgrønt vann omgitt av høye palmer. Perfekt sted for piknik.

Comments


bottom of page