top of page

Informasjon om reiser til

Kilimanjaro

En god forberedelse gir enda bedre opplevelse

Kort info

Her har vi samlet en omfattende liste med verdifulle, nødvendige og praktiske tips og råd som vil være til stor nytte for deg når du planlegger din reise til Tanzania gjennom IWannaGo.

Som en ansvarlig reisende, er det ditt eget ansvar å forsikre deg om at du oppfyller alle innreisekravene satt av flyselskaper, flyplasser og destinasjonslandet ditt. Dette inkluderer eventuelle krav som visum, vaksinasjoner, Korona-vaksinasjonskort, Covid-19-tester og andre nødvendige innreisedokumenter. Det er viktig å merke seg at disse kravene kan endre seg i perioden fra du bestiller reisen til selve avreisen. Derfor er det avgjørende at du kontinuerlig holder deg oppdatert om eventuelle endringer i innreisekravene, og følger nøye med på disse oppdateringene helt frem til reisedatoen din. Dette sikrer en jevn og problemfri reiseopplevelse.

Et greit sted å finne siste oppdatert info er www.traveldoc.aero

Kontaktperson

Døgnåpen telefon: +47 951 27 338 og +968 7904 1003

E-post: info@iwannago.no

Vi ønsker å forsikre deg om at gjennom hele reisen vil du ha muligheten til å holde kontakten med oss direkte eller via vår dedikerte representant i Tanzania.

Vår representant i Tanzania kan nås på følgende nummer: +255 788 547016.

Det er viktig å merke seg at din guide/sjåfør også fungerer som vår representant, og er der for å støtte deg gjennom hele reisen. Enten det er små hverdagsutfordringer eller større hendelser som måtte oppstå, vil guiden/sjåføren være der for å bistå deg. Vær trygg på at guiden/sjåføren vil holde oss oppdatert hvis uønskede situasjoner skulle oppstå, slik at vi kan håndtere dem på en effektiv måte. Din trygghet og komfort er vårt høyeste mål, og vi er alltid klare til å støtte deg på enhver måte vi kan.

Før du legger ut på din reise, anbefaler vi sterkt å kontakte et anerkjent vaksinasjonskontor som Vaksine1 eller din fastlege for råd angående vaksinasjoner og tiltak mot malaria i forbindelse med din tur til Tanzania. Disse eksperter har oppdatert informasjon om hvilke vaksiner som er nødvendige og anbefalt for en trygg reise.

Folkehelseinstituttet anbefaler følgende vaksinasjoner:

dTP-IPV: Difteri, tetanus, kikhoste og poliovaksine
Hep A: Hepatitt A-vaksine
G: Gulfebervaksine ( kan være krav om vaksine ved ankomst fra andre afrikanske land)

Viktig å merke seg er at anbefalingene kan endres uten forvarsel. Vi oppfordrer deg derfor til å besøke Folkehelseinstituttets nettsider for den mest oppdaterte listen.

For å beskytte deg mot myggstikk, spesielt etter solnedgang, anbefaler vi å dekke så mye hud som mulig. Bruk lange bukser og skjorter med lange ermer. På områder med bar hud, som ankler, håndledd, hender og nakke, påfør myggavstøtende spray eller stift.

De fleste overnattingssteder har også rutiner for å beskytte mot mygg og insekter, som sprøyting av rommene om kvelden. Hvis du sørger for å holde vinduer og dører lukket, og bruker myggnett som ofte er tilgjengelig over sengen, kan du redusere bekymringen for myggstikk betydelig.

Vaksine

Det er et absolutt krav at passet ditt er gyldig i minst 6 måneder etter reisens avslutning. I tillegg må passet være i feilfri stand uten skader. Passet skal også ha minst 2 tomme sider tilgjengelig for eventuelle nødvendige stempler og dokumenter. Disse kriteriene er viktige for å sikre en jevn innreise og opplevelse gjennom hele reisen.

Pass

Anskaffelse av visum ved ankomst til Tanzania gjøres enkelt på stedet. Vennligst følg disse trinnene før du reiser:

  1. Last ned og skriv ut de vedlagte PDF-skjemaene. Trykk her for Innreiseskjema og her for Visumsøknad

  2. Fyll ut nødvendig informasjon grundig i skjemaene før avreise.

Ved ankomst til Tanzania:

  1. Betal visumavgiften på 50 amerikanske dollar per person.

  2. Man kan betale visum med VISA kort, men det anbefales å ha kontanter som backup til de gangene betalingsterminalene ikke fungerer.

Disse tiltakene vil sikre en effektiv og problemfri prosess når du skaffer visum ved ankomst. Vi oppfordrer deg til å være forberedt og ha all nødvendig dokumentasjon klar for en smidig reise til Tanzania.

Visum

Innreiseregler og Reiseforsikring

Tanzanias myndigheter har valgt å oppheve alle covid-19-relaterte restriksjoner. Selv om situasjonen ser ut til å ha normalisert seg, er det fortsatt viktig for reisende å holde seg oppdatert om utviklingen av koronasituasjonen i landet. Det anbefales sterkt å følge nøye med på veiledningen og anvisningene fra tanzanianske helsemyndigheter. Vær oppmerksom på at nye restriksjoner og reisebegrensninger kan bli innført med lite forvarsel. Å være oppmerksom på disse endringene er essensielt for å sikre en trygg og problemfri reiseopplevelse i Tanzania.

HUSK: Sjekk at din reiseforsikring er gyldig på Kilimanjaro.

En gyldig reiseforsikring er av avgjørende betydning for enhver reisendes trygghet og sikkerhet. Det er av ytterste viktighet at hver enkelt kunde påser at de har anskaffet en adekvat reiseforsikring før de legger ut på sin reise. Dette sikrer at man er godt forberedt på uforutsette hendelser som kan oppstå underveis. Med en gyldig reiseforsikring i bakhånd kan man reise med større sjelefred, vel vitende om at man har beskyttelse og støtte i tilfelle uventede situasjoner oppstår. Husk derfor at ansvaret for å ha en passende reiseforsikring ligger hos den enkelte kunde, og dette er et skritt som ikke bør overses når man planlegger en trygg og bekymringsfri reise.

Bank, valuta og tips

Valutaen som brukes i Tanzania er shilling. En norsk krone tilsvarer omtrent 250 shilling. Minibanker finnes i de største byene, og det kan være en god idé å ta ut 200 000 - 300 000 shilling ved ankomst til Tanzania.

Dersom du planlegger å besøke lokale markeder, er det viktig å ha med deg shilling, da kortbetalinger vanligvis ikke aksepteres. Hvis du velger å betale med andre valutaer som dollar eller euro, må du forvente en mindre gunstig vekslingskurs.

På lodger og hoteller er det vanligvis mulig å betale både med kort og amerikanske dollar. Ved kortbetalinger pålegges ofte et kortgebyr på omtrent 5%. Vær oppmerksom på å alltid ha med gyldig legitimasjon når du betaler med kort, da dette ofte kreves som en del av prosessen.

I Tanzania er tips en integrert del av kulturen, og selv om det er valgfritt, vil du raskt merke at det forventes å gi tips i ulike situasjoner som en gest for å takke for utmerket service og vel utført arbeid.

På Kilimanjaro er anbefalt tips 300 USD per deltaker. Dette gis til hovedguiden siste dag på fjellet. Han fordeler tipsen ut fra KPAP sine anbefalinger.

Når du avslutter din safariopplevelse, er det vanlig å gi tips til din safarisjåfør. Et typisk beløp for tips til en safariguide eller sjåfør ligger mellom 5-10 USD per deltaker per dag. Et hjertelig farvel med en påskjønnelse på flystripa eller på flyplassen blir verdsatt.

På hotellene finner du ofte en tipsboks i resepsjonen. Dersom du velger å bidra her, blir tipsene delt mellom alle ansatte på hotellet, noe som bidrar til å støtte hele teamet som har bidratt til ditt opphold.

Når du spiser på restauranter og kafeer, er det vanlig å se en serviceavgift på rundt 10% inkludert på fakturaen. Likevel forventes det gjerne en ekstra gest på 5% - 10% som en ytterligere takk for tjenesten.

Å inkludere tips som en del av din opplevelse er en fin måte å vise takknemlighet og respekt for lokal kultur og tjenesteytere.

Pakkeliste

Å bestige Kilimanjaro krever at man har utstyret i orden. Det er selvsagt individuelt hva som vil være best for deg, men la denne listen være til inspirasjon.

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Husk å pakke fornuftig. Klær du ikke trenger i fjellet legges igjen i Moshi.

Det er maksbegrensning på 15 kg hos bærerne på fjellet.

Det viktigste er ikke å følge anbefalingene slavisk, bruk pakkelisten og andres råd

som veiledning. Bruk egne erfaringer, det utstyret og de klærne du føler deg bekvem i. Bruk naturfiber, så langt det er mulig. Bruk inngåtte sko og utprøvde klær og utstyr.

Husk pass, flybilletter, forsikringsbevis og vaksinasjonskort. Husk kopi av alle

dokumenter et annet sted i baggen.


Duffelbag

Anbefaler 90-120L. Eks. The North Face

Dagstursekk

Tursekk (35- 45 Liter) med regntrekk. Beregn plass til 3 Liter drikke, skalljakke, varm genser og diverse du ønsker å ha med (kamera, toalettpapir o.l.)

Undertøy

Tilstrekkelig til eget bruk, det er ikke mulighet for å vaske klær underveis

Ullundertøy

2 sett med over- og underdel

Ullsokker

Tynne og tykke

T-skjorte

Til de første og siste dagene kan du få bruk for disse, det er varmere i lavlandet.

Skjorte/tynn genser

Til de første og siste dagene kan du få bruk for denne, det er varmere i lavlandet

Shorts

Til de første og siste dagene kan du få bruk for denne, det er varmere i lavlandet

Caps eller solhatt

Solen er sterk oppover i fjellet, til beskyttelse for hodet, pannen og nakke

Ledig turbukse

Brukes gjerne de første dagene i passende temperaturer

Fleecejakke

Lett å bære med seg i dagstursekken dersom det skulle bli kjølig under dagsetappen.

Ullgenser

God å ha til kjølige morgener og kvelder i fjellet

Skalljakke

Vind -og vanntett jakke med hette, gjerne med ventilasjonsfunksjon. Gore tex,

Dermizaks eller tilsvarende

Skallbukse

Vind -og vanntett jakke, gjerne med ventilasjonsfunksjon. Gore tex, Dermizaks eller tilsvarende

Dunjakke

Tykk jakke av dun med hette, denne kan være god å pakke seg inn i ved de kjøligste etappene på turen.

Lue

Dersom du ikke har jakke med hette bør luen din være vind -og vanntett.

Hals

Hals blir brukt til å holde varmen, men og til dels til å puste gjennom på steder der det finnes støv i luften fra stier med sand og grus.

Vanter

Kjekt å ha et tynt lag på hendene der det er varmt med hansker eller votter, men kjølig uten

Hansker/votter

Brukes som varmt lag på hendene når det er praktisk å kunne bevege fingrene.

Crocs eller slippers

Slike sko lett tilgjengelig er himmelsk, for det blir mye av og på med sko når vi tilbringer tid i teltene. Korte turer bort til toalettene, i matteltet for å spise

o.l. De brukes mer enn man skulle tro.

Fjellstøvler

Disse er nødvendige ved kalde og våte partier i trekkingruten, og gir bedre støtte til fot og ankel i ulendt terreng

Staver

Disse bør være med teleskopfunksjon, slik at de lett kan trekkes sammen og legges i baggen eller dagstursekken

Sovepose

Temperaturene på trekkingturen vil bli lavere jo høyere en kommer. Velg en god sovepose som er komfortabel opp mot 10-15 minusgrader

Liggeunderlag

Oppblåsbart er anbefalt.

Hodelykt

Praktisk slik at du har hendene frie. Ta med ekstra

batterier

Drikkeflaske

2 stk 1 Liters drikkeflasker. Typen Nalgene er å anbefale her, eller andre drikkeflasker med stor åpning

Snacks og energibarer

Ha med godt med energibarer, sjokolade og gjerne nøtter. Spis jevnt på dags etappene for å unngå å gå tom for energi mellom måltidene.

Andre anbefalinger

Solkrem faktor 50, Solstift til lepper, solbriller, toalettsaker, strømadapter, antiback, toalettpapir, våtservietter, vanntette pakkeposer.

Husk at bærerne kun tar 15 kg pr deltaker.

Food Spread

Mat og drikke

For de første ukene av oppholdet anbefales det å drikke flaskevann. Når du kjøper flaskevann, vær nøye med å sjekke at forseglingen på flasken er intakt. Det er viktig å aldri drikke vann fra springen med mindre det er blitt kokt, filtrert eller kjemisk desinfisert (for eksempel med jodtabletter). Unngå også å drikke vann fra bekker, elver og innsjøer.

Det er klokt å være forsiktig med å drikke fra pumper og brønner. Selv om noen av dem bringer opp rent vann, kan tilstedeværelsen av bakterier fortsatt forurense vannforsyningen.

Når du spiser ute, bør du være oppmerksom på is og vasket salater, samt frukt uten skall. Vær oppmerksom på at denne regelen ikke gjelder for hotellene som er inkludert i tilbudet. Melk er generelt pasteurisert og meieriprodukter er trygge å konsumere. Din helse og velvære er viktig, så det er lurt å være oppmerksom på disse retningslinjene når du nyter oppholdet ditt i Tanzania.

Telefon

GSM-dekning er tilgjengelig i byområder, tettbefolkede områder og populære turistdestinasjoner i Tanzania. Flere mobiloperatører tilbyr 3G-nettverk med pålitelig tilkobling. Blant de mest utbredte operatørene er Safaricom, Orange og Airtel. Dersom du har et Telenor/NetCom-abonnement fra Norge, kan dette også benyttes for mobilkommunikasjon i Tanzania.

Landkoden for å ringe til Tanzania er +255. Med tilgjengelig GSM-dekning og operatører som tilbyr 3G-nettverk, kan du enkelt holde deg tilkoblet og kommunisere mens du utforsker de ulike områdene og opplevelsene Tanzania har å tilby.

Vær oppmerksom på at det kan være kostbart å motta samtaler og bruke mobildata på et norsk telefonnummer mens du er i Tanzania. Internasjonale roamingpriser kan raskt legge opp, så det er lurt å være forsiktig med bruken av mobiltelefonen med norsk nummer.

En mer økonomisk løsning er å skaffe seg et lokalt SIM-kort eller eSIM mens du er i Tanzania. Dette gir deg muligheten til å dra nytte av lokale mobilpriser og datapakker, noe som vanligvis er mye rimeligere enn internasjonale roamingpriser. Lokale SIM-kort eller eSIMs kan enkelt kjøpes hos ulike mobiloperatører i landet. Dette gir deg en problemfri måte å holde deg tilkoblet uten å tømme lommeboken.

Transport

Når du bestiller en tur gjennom oss, kan du være trygg på at du vil få tildelt en kvalitetsbil og en erfaren sjåfør. I Tanzania er det viktig å være oppmerksom på at det er lurt å ta hensyn til god tid når du skal bevege deg rundt. Dette gjelder spesielt når du navigerer gjennom bykjerner. I tillegg påvirker været også trafikken betydelig. Ved regn kan trafikken ofte stoppe opp, og du kan bli fanget i en saktegående kø i lengre perioder.

Det er viktig å være oppmerksom på at trafikken i Tanzania anses som en betydelig risikofaktor. Bruk av offentlig transport bør helst unngås, både når det gjelder større busser og minibusser kjent som "dala dala". Disse transportmidlene er ofte involvert i ulykker, ofte på grunn av deres dårlige tilstand og uansvarlig kjøring. Din trygghet og sikkerhet er vår prioritet, og vi anbefaler derfor å velge pålitelig transport når du forflytter deg i Tanzania.

Lover & Regler

I Tanzania er det ingen streng kleskode, men det oppfordres til å kle seg respektfullt, spesielt i landområder og ved besøk i religiøse steder. Dette innebærer klær som dekker skuldre og knær.

Besittelse og bruk av narkotiske stoffer straffes strengt i Tanzania, med strenge lover og straffer som kan omfatte lange fengselsstraffer.

Alkohol er tilgjengelig for kjøp og konsum på mange hoteller, restauranter og barer. Det er imidlertid viktig å unngå å drikke alkohol eller være synlig beruset på offentlige steder, da dette kan føre til uønsket oppmerksomhet eller juridiske problemer.

Holdninger til homoseksualitet og å være transperson kan være konservative, og seksuelle handlinger mellom personer av samme kjønn er juridisk forbudt. Reisende oppfordres til å være diskrete og respektere lokale normer og verdier.

Bruk og import av e-sigaretter er regulert i Tanzania, og det anbefales å sjekke de nyeste lovene og reglene før du tar med e-sigaretter til landet.

Kontaktinformasjon til den norske ambassaden i Dar es Salaam, Tanzania:

Royal Norwegian Embassy
Ali Hassan Mwinyi Road, Plot No. 152.44
P.O. Box 2646
Dar es Salaam,
Tanzania
Telefon: (+255) 22 216 3100
Faks: (+255) 22 216 3150
E-post: emb.daresalaam@mfa.no
Telefontid: Mandag-fredag 08:00-16:00. Stengt lørdag-søndag.


Norge har også et honorært konsulat i Zanzibar:
Royal Norwegian Honorary Consulate
Postadresse: P.O. Box 2231, Zanzibar, Tanzania
Kontoradresse: Shangani Street, Stone Town, Zanzibar
Telefon: (+255) 24 223 8386
E-post: norconsulate.zanzibar@gmail.com
Åpningstider: Mandag-fredag 08:00-15:00. Stengt lørdag-søndag.

Ved viktige hendelser utenom kontortid kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på telefonnummer: +47 23 95 00 00.

Norsk ambassade

bottom of page